Szukamy najlepszych mazowieckich smakołyków

Ruszył nabór do jedenastej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego „ Szukamy najsmaczniejszych potraw i produktów przygotowanych w 2017 r. na Mazowszu”. Zgłaszać można wszystko, od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje. Nabór potrwa do 28 lutego.

– W dziesięciu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO (z sochaczewskiej piekarni Gzik-Janiak), ale też kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. W ubiegłych latach nagrodzono chleb „Boryszewski Orkisz” wypiekany w Piekarni 1919 Sylwestra Kaczmarka.

Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane.

Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego br. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie https://goo.gl/4Pr3wP oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

Starostwo Powiatowe w Sochaczewie